Web Analytics Made Easy - Statcounter

بهای کالاهای صادراتی ایران در فروردین ماه امسال نسبت به دوره مشابه پارسال ۴۲.۹ درصد افزایش یافت که این رشد بیشتر ناشی از تعدیل قیمت ارزهای عمده بوده است.

جدول های بانک مرکزی درباره شاخص بهای 16 گروه کالای صادراتی ایران نشان می دهد؛ این شاخص در فروردین ماه امسال به عدد 344.3 رسید و نسبت به اسفند ماه 96 معادل 8.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

4 درصد افزایش یافت. به گزارش اقتصادآنلاین به نقل از ایرنا، این شاخص در اسفند ماه 96 به میزان 1.7 درصد نسبت به ماه گذشته آن (بهمن) کاهش داشت.

شاخص بهای کالاهای صادراتی در ایران در 12 ماه منتهی به فروردین امسال نسبت به 12 ماه منتهی به فروردین 96 معادل 23.1 درصد افزایش داشته است.

بخشی از این افزایش بهای کالاهای صادراتی ایران ناشی از رشد قیمت دلار و یورو در بازار آزاد بود زیرا شاخص بهای کالاهای صادراتی در بانک مرکزی بر اساس ریال و برابری آنها با نرخ ارز آزاد محاسبه می شود که در فروردین ماه نرخ دلار و یورو به ترتیب معادل 7.6 درصد و 6.9 درصد نسبت به ماه پیش افزایش داشتند.

** محصولاتی که بیشترین رشد قیمت را داشتند

در فروردین ماه گذشته پروپان مایع شده، پسته، متانول، کود اوره، پلی اتیلن سنگین، بوتان مایع سده، پلی اتیلن سبک، روغن صنعتی، استایرن، کولر آبی، آهن کلاف گرم، فرش پشمی دستباف، سیمان، ماست، شمش آلومینیوم، زعفران، «کشمش و سبزه»، قیر، مس کاتد، خرما، موم پارافین، «بیسکویت و ویفر»، کنسانتره مس، رب گوجه فرنگی، شمش روی، تراکتور، انواع ماهی منجمد، شیلنگ پلاستیکی، کابل، بستنی و کیک رشد قیمت را در سبد صادراتی ایران تجربه کردند.

«کاشی و سرامیک»، فرش ماشینی، ضد زنگ، «پودرها و مایعات شوینده»، شکلات سفید بدون کاکائو، «صندل زیره پیو رویه چرم مصنوعی»، آمونیاک، رادیاتور خودرو، سالامبور گوسفندی، شیشه جام فلوت، چیپس سیب زمینی ، شمش سرب، دودسیل بنزن، «کنسانتره و آبمیوه»، انواع لوله گالوانیزه، روغن موتور، تیرآهن، پودر عصاره شیرین بیان، سود کاستیک، سنگ های ساختمانی پرداخت شده، روده گوسفندی رتبه بندی شده، روغن سویا، اکسید مولیبدن، «کفش زیره پیو رویه چرم مصنوعی»، مغز بادام، گونی پروپیلن، چسب، آدامس، «لاستیک رویی موتورسیکلت»، آبگرمکن گازی، چینی آلات بهداشتی، موکت، شامپو، کریستال ملامین، شکلات دارای کاکائو، فرومولیبدن و پلی استایرن به ترتیب، بیشترین تاثیر را در رشد شاخص بهای کالاهای صادراتی نسبت به ماه پیش داشت.

در این ماه، شاخص بهای تعداد محدودی از اقلام از جمله اسپری رنگ نسبت به ماه پیش کاهش یافت.

** محصولات پتروشیمی

نگاهی به وضعیت قیمت فروش محصولات پتروشیمی در فروردین ماه گذشته نشان می دهد که این گروه اختصاصی در این ماه نسبت به اسفندماه گذشته 8.3 درصد و در مقایسه با فروردین ماه پارسال 47.3 درصد رشد قیمت را تجربه کرده است.

** محصولات نباتی

در فروردین ماه امسال شاخص بهای گروه محصولات نباتی در مقایسه با ماه پیش معادل 10.1 درصد افزایش داشت. این رشد به طور عمده به دلیل ترقی شاخص قیمت پسته برابر 9.9 درصد، زعفران 11.3 درصد و «کشمش و سبزه» 12.3 درصد و پودر عصاره شیرین بیان و مغز بادام هر یک معادل 7.6 درصد بود.

شاخص بهای این گروه در مقایسه با ماه مشابه پارسال 43.8 درصد افزایش داشته است.

** محصولات معدنی

در ماه مورد بررسی، ترقی شاخص بهای برخی از اقلام مانند پروپان مایع شده معادل 10.5 درصد، بوتان مایع شده 8.6 درصد، روغن صنعتی 7.9 درصد، سیمان 6.9 درصد، قیر 7.6 درصد، موم پارافین 10.9 درصد، کنسانتره مس 3.2 درصد و روغن موتور 7.9 درصد سبب شد تا شاخص قیمت گروه محصولات معدنی به میزان 8.6 درصد نسبت به ماه قبل افزایش یابد.

در مقایسه با ماه مشابه پارسال، شاخص قیمت این گروه برابر 46.5 درصد افزایش داشت.

** محصولات صنایع شیمیایی و صنایع وابسته

در ماه مورد گزارش، شاخص قیمت گروه محصولات صنایع شیمیایی و صنایع وابسته بـا افزایشی معادل 7.8 درصد مواجه شد؛ این افزایش بیشتر تحت تاثیر ترقی شاخص بهای تعدادی از اقلام به ویژه متانول برابر 7.6 درصد، کود اوره 13.2 درصد، استایرن 7.6 درصد، ضد زنگ 34.5 درصد، «پودرها و مایعات شوینده» 8 درصد، آمونیاک 1.3 درصد، دودسیل بنزن، سود کاستیک، اکسید مولیبدن و چسب هر یک به میزان 7.6 درصد، شامپو 11.3 درصد و کریستال ملامین 14.4 درصد بود.

در این ماه شاخص بهای اسپری رنگ معادل 35.4 درصد کاهش داشت.

شاخص بهای گروه یادشده نسبت به ماه مشابه پارسال 49.7 درصد افزایش یافت.

** مواد پلاستیک و کائوچو و مصنوعات آنها

در فروردین ماه امسال شاخص بهای گروه مواد پلاستیک و کائوچو و مصنوعات آنها نسبت به ماه گذشته معادل 7.1 درصد افزایش داشت. این افزایش بیشتر ناشی از رشد شاخص قیمت پلی اتیلن سنگین به میزان 15.4 درصد، پلی اتیلن سبک 3.8 درصد، شیلنگ پلاستیکی و «لاستیک رویی موتور سیکلت» هر یک برابر 7.6 درصد و پلی استایرن 11.1 درصد بود.

شاخص بهای این گروه نسبت به ماه مشابه سال گذشته برابر 35.8 درصد افزایش نشان می دهد.

** مواد نسجی و مصنوعات

در این ماه، ترقی شاخص بهای اقلامی مانند فرش پشمی دستباف به میزان 7.6 درصد، فرش ماشینی 10 درصد، گونی پروپیلن و موکت هریک برابر 7.6 درصد موجب شد تا شاخص بهای گروه مواد نسجی و مصنوعات از ایـن مواد نسبت به ماه پیش معادل 9.1 درصد افزایش یابد.

شاخص بهای کالا در این گروه به میزان 17.7 درصد بالاتر از عدد شاخص ماه مشابه سال گذشته بود.

** فلزات معمولی و مصنوعات آنها

در ماه مورد بررسی، شاخص بهای گروه فلزات معمولی و مصنوعات آنها نسبت بـه ماه پیش به میزان 7.7 درصد ترقی داشت؛ این افزایش به طور عمده در اثر بالا رفتن شاخص قیمت برخی اقلام بویژه آهن کلاف گرم برابر 9.7 درصد، شمش آلومینیوم 11.3 درصد، مس کاتد 4.9 درصد، شمش روی 4.7 درصد، شمش سرب و انواع لوله گالوانیزه هر یک برابر 7.6 درصد، تیرآهن 5.1 درصد و فرومولیبدن 4.7 درصد بود.

شاخص قیمت گروه یادشده نسبت به ماه مشابه پارسال برابر 54.2 درصد افزایش داشته است.

** تغییر قیمت دیگر کالاهای صادراتی

براساس جداول بانک مرکزی، در ماه فروردین امسال نسبت به ماه اسفندماه 96، قیمت ها در گروه «محصولات حیوانی» 9.8درصد، «چربی ها و روغن های حیوانی و نباتی» 15.7 درصد، «محصولات صنایع غذایی، نوشابه و توتون» 7.8 درصد، «پوست، چرم و محصولات چرمی» 9.3 درصد، «چوب و اشیاء چوبی» 12.6 درصد، «انواع کفش» 7.6 درصد، «مصنوعات ساخته شده از انواع سنگ» 6.5 درصد، «ماشین آلات مکانیکی و ادوات برقی» 8.4 درصد، «وسایل نقلیه زمینی و تجهیزات ترابری» 10.9 درصد رشد کرده است.

همچنین در فروردین امسال، قیمت ها در گروه «محصولات حیوانی» 48 درصد، «چربی ها و روغن های حیوانی و نباتی» 48.8 درصد، «محصولات صنایع غذایی، نوشابه و توتون» 30.3 درصد، «پوست، چرم و محصولات چرمی» 28.1 درصد، «چوب و اشیاء چوبی» 20 درصد«انواع کفش» 39.7 درصد، «مصنوعات ساخته شده از انواع سنگ» 27.8درصد، «ماشین آلات مکانیکی و ادوات برقی» 33.8 درصد و «وسایل نقلیه زمینی و تجهیزات ترابری» 20.8 درصد نسبت به فروردین ماه پارسال رشد کرده است.

منبع: اقتصاد آنلاین

کلیدواژه: دلار نرخ ارز صادرات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.eghtesadonline.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اقتصاد آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۸۷۰۳۴۲۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟

زهرا اکرمی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با بیان اینکه قیمت‌گذاری دستوری برای تن ماهی و رب گوجه حذف شده، گفت: در سال جاری کنسروها، از جمله تن ماهی هنوز گران نشدند، اما بر اساس اطلاعاتی که از واحد‌ها به دست انجمن رسیده، واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۲۵ درخواست افزایش قیمت دارند که هنوز کاملاً تایید شده نیست و برای تعیین قیمت‌ها باید منتظر رفع شدن برخی ابهامات از جمله تثبیت دستمزد‌ها ماند.

به گزارش اکونگار، جدیدترین آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار در رابطه با متوسط قیمت کالا‌های خوراکی در مناطق شهری در اسفندماه سال قبل، نشان می‌دهد که کنسرو تن ماهی با افزایش ۱۱۱.۶ درصدی قیمت نسبت به اسفند سال ۱۴۰۱، صدرنشین افزایش قیمت بوده است.

افت شدید تولید تن ماهی

به طور کلی صنایع کنسرو از سال ۱۴۰۰ به بعد که تن ماهی و رب گوجه فرنگی مشمول قیمت‌گذاری دستوری شدند، با مشکلات متعدد مواجه بودند؛ چراکه با وجود افزایش قیمت ماهی تن و در مواردی سایر هزینه‌های تولید، دولت به آن‌ها مجوز افزایش قیمت نمی‌داد. این مشکل تاجایی پیش رفت که منجر به کاهش تولید تن ماهی شد. در مجموع در سال ۱۴۰۱ حدود ۲۵۰ میلیون تا ۳۰۰ میلیون قوطی کنسرو ماهی تولید شد، اما انجمن سال گذشته پیش‌بینی کرده بود که این رقم در سال ۱۴۰۲ به کمتر از ٢٠٠ میلیون قوطی کاهش یابد. این در حالی است که تولید این محصول در سال ۱۳۹۷ حدود۶۵۰ میلیون عدد در سال بود.

در نهایت سال قبل تولیدکنندگان خواستار این شدند که به جای قیمت‌گذاری پیشینی، یعنی لزوم دریافت مجوز برای تغییر قیمت محصولات، مشمول قیمت‌گذاری پسینی باشند. یعنی دستگاه‌های ناظر بر قیمت محصولات جدید آن‌ها نظارت کنند و در صورت تخلف و گران‌فروشی با آن‌ها برخورد کنند، اما مجبور به اخذ مجوز افزایش قیمت نباشند.

از طرف دیگر در سال‌های اخیر با توجه به مشکلات تامین مواد اولیه و همچنین مشکلات معیشتی، تولیدکنندگان صنعت کنسرو با افت تقاضا هم در بازار‌های صادراتی و هم در بازار‌های داخلی نیز مواجه شدند.

کاهش ۵۹ درصدی صادرات

برای مثال از سال ۱۴۰۱ قیمت ماهی تن صید داخل در کشور افزایش پیدا کرد، تا جایی که قیمت هر کیلوگرم ماهی تن صید داخل از قیمت انواع وارداتی این کالا بیشتر شد و این امر قیمت تمام‌شده محصول را به قدری بالا برده که امکان صادرات این کالا را از صادرکنندگان ایرانی گرفته است. صادرات تن ماهی در سال ۱۴۰۱ به حدود ۱.۶ میلیون دلار رسیده بود، اما در زمستان سال قبل گزارش‌هایی از کاهش ۵۹ درصدی صادرات این محصول منتشر شد.

در بازار داخلی هم با کاهش قدرت خرید مردم، تقاضا برای کنسرو ماهی تن کاهش یافته و در نتیجه این شرایط در سال گذشته شاهد رکود بازار و تولید با حداقل ظرفیت این محصول بودیم. در سال‌های اخیر هم فعالان این صنعت بار‌ها تاکید کرده‌اند که در پی حذف ارز دولتی تن ماهی، این محصول از سفره اقشار متوسط و ضعیف حذف شده است.

هنوز قیمت جدید مشخص نیست

سید محمد میررضوی، دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران، در گفتگو با اکونگار، در رابطه با وضعیت تولید و قیمت تن ماهی در سال جاری، اظهار کرد: هنوزسازمان حمایت و سازمان‌های مرتبط دیگر قیمت جدیدی تعیین نکرده‌اند. در سال جاری هنوز دستمزد‌های جدید تثبیت نشده است. دستمزد هم بر قیمت تمام شده بیشتر کالا‌های ساخته شده مثل بسته‌بندی، کارتون، چاپ و ... اثرگذار خواهد بود؛ بنابراین با توجه به اینکه دستمزد دقیق مشخص نیست، قیمت جدید محصولات هم مشخص نشده است.

وی با اشاره به تنوع محصولات صنایع کنسرو، تصریح کرد: واحد‌های تولیدی مسئولیت دارند قیمت‌ها را بر اساس آخرین آنالیز قیمت تعیین کنند. بر اساس اطلاعاتی که از واحد‌ها به دست انجمن رسیده، واحد‌های تولیدی بین ۲۰ تا ۲۵ درخواست افزایش قیمت دارند، اما هنوز کاملاً تایید شده نیست و کماکان قیمت‌های قبلی را بر محصولات خود درج می‌کنند.

برای افزایش قیمت نیازی به تایید سازمان حمایت نداریم

میررضوی درباره قیمت تن ماهی نیز گفت: تا سال گذشته دو محصول رب گوجه و تن ماهی مشمول قیمت گذاری تعزیراتی بود، اما بعد از برگزاری جلسات متعدد با ستاد تنظیم بازار در نهایت این دو کالا از قیمت گذاری دستوری خارج شد. از طرف دیگر با توجه به اینکه این دو کالا شاه‌بیت محصولات کنسرو هستند، تاکنون قیمت آن‌ها تغییر نکرده و همچنان با قیمت سال گذشته به فروش می‌رسند و این فرآیند تا تصمیم گیری نهایی در رابطه با قیمت‌ها ادامه دارد.

بر این اساس به گفته وی با توجه به تصمیمات سال گذشته، در حال حاضر افزایش قیمت تن ماهی و رب گوجه نیازی به مجوز سازمان حمایت ندارد، اما به هر حال نظارت بر قیمت‌ها در بازار ادامه دارد. همچنین تولید کنندگان بر اساس آنالیزی که ارائه می‌کنند می‌توانند قیمت جدید بر کالا‌های خود درج کنند. البته تاکنون افزایش قیمتی صورت نگرفته است.

میررضوی در ادامه با اشاره به افزایش نرخ ارز در بازار آزاد، تصریح کرد: البته هنوز دولت تصمیم نهایی در رابطه با نرخ واردات کالا‌های اساسی نگرفته و این موضوع هم بر قیمت‌ها اثر خواهد داشت. البته فعلا همان قیمت‌های سال گذشته مدنظر دولت است.

به طور کلی به گفته دبیر سندیکای صنایع کنسرو ایران با توجه به افزایش نرخ ارز در ابتدای سال، در ادامه شاهد افزایش قیمت در حوزه‌های مختلف خواهیم بود. اما باید دید تصمیم ستاد تنظیم بازار چه خواهد بود. معمولاً بخشنامه‌ها این است که قیمت‌ها نباید افزایش پیدا کند، اما همانطور که مشاهدات میدانی نشان می‌دهد همه چیز متاثر از افزایش نرخ ارز است.

وی افزود:، اما اگر دولت به اندازه نیاز صنعت، ارز در اختیار آن‌ها بگذارد تا حدودی وضعیت کنترل خواهد شد. در مجموع به نظر می‌رسد همه ابهامات تا پایان اردیبهشت رفع خواهد شد.

دیگر خبرها

  • تن ماهی و رب گوجه چند درصد گران می‌شود؟
  • تورم تولید گوشت از مرز ۱۰۰ درصد عبور کرد
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارد؟
  • تورم نقطه به نقطه تولید در فروردین ۲۳.۸ و سالانه ۳۱.۲ درصد شد
  • تداوم کاهش تورم شاخص بهای تولیدکننده در فروردین‌ماه ۱۴۰۳
  • پیش‌بینی تازه درباره قیمت ارز، طلا، مسکن و خودرو
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارد؟ 
  • کدام مناطق تهران بیشترین سالمند را دارند؟ 
  • استقبال ‌روس‌ها از کالاهای ایرانی
  • عراقی‌ ها کدام کالاهای ایرانی را می‌ خرند؟